Medlemmar minns

Här hittar du personliga golfminnen från medlemmar i alla åldrar. Det kan exempelvis handla om första besöket på klubben, den golfrundan där allt fungerade, första segern, missade segerputten, HIO eller det oväntade mötet. Med andra ord nästan vad som helst men en golfhändelse som man känner att man vill dela med sig.
Har du något trevligt golfminne, eller händelse, som du gärna delar med dig till dina klubbkamrater? Skicka det då till kjell.sjbeck@gmail.com så kompletterar vi denna länk med din historia. Vi vill ha ditt namn och när du blev medlem och gärna också en bild av dig. Toppen om du bidrar med lite klubbhistoria.

 

KJELL SJÖBECK MINNS GÖRAN

Kjell Sjöbeck blev medlem 1993. Bästa hcp var runt 2015 då det var 16 men nu är det runt 25.
”Mitt golfminne är från 2021 då jag och min hustru var golfvärdar, Det var en fin söndag i början augusti och fullt på golfbanan. Ett sällskap med både spelare och vänner kommer mot första tee och golfbilen körs av Göran Claesson, vår klubbs första klubbchef. Göran tillträdde i samband med att banan öppnades och hann vara en uppskattad klubbchef i några år innan det var dags att gå i pension.
Det var ett kärt återseende. Göran med släkt hade från lördag till söndag bott på Skytteholm för att fira Görans 90-årsdag. Nu var det dags för det årliga släktmästerskapet i golf. Tävlingen startade 1964 och har genomförts varje år med bara ett uppehåll då det var pandemiår. Släkten var rörande överens om att Göran troligen skulle vinna precis som de flesta åren.
- ”Hans vilja att vinna har inte avtagit med åren.”

ULRIKA ENGSTRÖM MINNS

Ulrika blev medlem 2002. Bästa hcp ca 18 och nu är det strax över 20.
”Jag glömmer aldrig min första tävlingsvinst. Den kom 2004 då klubben firade 10-årsjubileum och jag hade glädjen att vinna Närmast hål på en av tävlingarna i golfveckan.
Närmst hål var på hål 2 och flaggan var placerad längst upp till höger. Det blåsta kraftig medvind vilket fick till följd att många spelare fick för mycket hjälp av vinden och bollen rullade av greenen. Jag slog ett lösare slag som landade på greenkanten och rullade sedan upp mot flaggan och som jag minns det stannade bollen ca en decimeter från hål. Det var ett stort startfält men ingen lyckades bättre än jag och nu hade jag min första tävlingsvinst. Vilken lycka!
Priset som jag fick var en ca 15 cm hög rolig golfspelare i keramik,”

ANN-CHRISTINE SJÖBECK MINNS

Ann-Christine blev medlem 1993. Bästa hcp ca 26 och nu är det 32.
”Jag kommer aldrig att glömma den 22 september 2022 när jag var markör för min dotters pojkvän Claes då han skulle spela sin första golfrunda på 28 år. Han slutade spela golf som 17-åring då han hade ca 15 i hcp och nu var det dags att börja igen samma år som han fyllde 45.
Eftersom Claes inte hade något aktuellt golf-hcp kontaktade han sin klubb och berättade sin bakgrund. Klubben uppgav att han skulle börja spela med golf-hcp 54 vilket på MGKS från tee 56 ger 60 slag. Claes som slår långt fick till någon birdie och många par men på två hål ”hålade” han ut med p-bollen och på hål 18 lyckades vi inte hitta varken ordinarie boll eller p-boll som båda försvann till höger in i skogen. Trots detta spelade Claes ihop 65 poäng på sin första runda på 28 år.
Då vi efteråt försökte registrera resultatet avvisade GIT resultatet och upplyste Claes att kontakta sin klubb. Klubben uppmanade honom att fotografera scorekortet och mejla det till dem. Efter någon dag återkom klubben och meddelade att hans nya hcp var 22.
Finns det fler i klubben som spelat i samma boll som en som gjort 65 poäng?

KERSTIN KARLSSON MINNS

Kerstin Carlsson blev medlem 1994. Bästa hcp ca 18 och nu är det ca 32.

Det var en grinig och blåsig dag 2008 men trots det tråkiga vädret spelade Ingegerd Lagar och jag en runda innan vi på eftermiddagen skulle ha serielagsträning.

När jag slog ut på hål 17 såg jag att bollen rullade upp på green men väl framme kunde jag inte hitta bollen. Konstigt, den kunde väl inte rullat av.

-    ”Du kanske ska titta i hålet, sa Ingegerd.”

Och minsann, där låg den. HIO alltså. Vi gick in till receptionen för att berätta om lyckan och möttes av Jan-Ivar.

-    ”Grattis sa han. Jag står fortfarande i kö för en HIO.”

Sådan är golfen. Jan-Ivar hade ju spelat många fler rundor än jag och ändå saknade han en HIO. Nu blev det skumpa sedan träning. Vilken dag !!! 

Ett härligt golfminne!

MARIANNE WESTH MINNS

Marianne Westh blev medlem 1992. Mitt hcp nu är 28.

Jag skulle vid Nyckelby ta upp en medlem som kom från stan. Hon skulle komma med buss 309, och gå av i Nyckelby, eftersom turtätheten mot golfbanan var dålig. 

Jag parkerade nära hållplatsen och öppnade bakluckan för att det skulle vara lätt att förstå vilken bil som väntade. Bussen kom men ingen dam. Däremot steg det ut en herre med golfbagen hängande på axeln. Han tittade sig lite oroligt omkring och får syn på mej och den öppna bakluckan. Naturligtvis frågar jag om han skulle till golfbanan. Mannen blir överlycklig och utbrister: Vilken fantastisk service!

(Läs även: Tommy – Den försvunna, och återfunna järnfemman, som handlar om samma dam.)

TOMMY WESTH MINNS

För cirka 15 år sedan under ett pass som banvärd blev jag invinkad av en kvinnlig spelare. Hon undrade om jag möjligen hittat hennes järnfemma. Svaret var nej men jag lovade att kolla i receptionen innan jag skulle gå hem. Ingen klubba fanns hittad och jag börjar köra hemåt. 

När jag kört ca fyra km och är på vägen mot stan ser jag något som blänker till i vägkanten. Jag stannar vid vägkanten och otroligt men sant. Där ligger en järnfemma och blänker i diket. Jag kör tillbaka till klubben och när jag kommer ner mot banan ser jag damen gå av hål 13. Ännu en gång parkerar jag bilen på vägkanten och genar ut på hål 14 och lämnar över klubban. Naturligtvis ställer jag frågan om hon har en aning om hur klubban kan ha hamnat ute vid stora vägen .  Det oväntade svaret blir, - ”Jag cyklar från stan och har klubborna på pakethållaren så den måste ha ramlat ur bagen. Ett jättetack för att du hittade den.”

Det är roligt nästan jämt.

 

(Läs även: Marianne – Vilken fantastisk service., som handlar om samma dam)


JOHN BENNEDICH MINNS

John Bennedich är platsansvarig på MGKS. John hcp just nu är ca 6.

Jag spelar fredagen den 4 augusti 2023 och slår ut då arbetsdagen är slut kl 16. Regnet hänger verkligen i luften men jag vill verkligen spela innan det är dags att åka hem. Innan jag hinner slå ut på första tee börjar det dugga lite lätt.

Väl framme vid hål 6 övergår duggregnet i ösregn. När vi ska slå ut på hål 7 har även vinden ökat i styrka så nu är det tufft. Rejält frusen och kall är det dags för hål 9. Jag slår ut bollen till höger och hamnar långt ut i skogen. I min frustration slår jag ingen provisorisk boll utan hål 9 blir en promenad utan score…

Nu hade det slutat regna och på hål 10 börjarde fru fortuna le mot mig igen. Sänker en birdieputt på cirka sju meter. De nästkommande fem hålen sätter jag fyra långputtar varav en är från utanför green. Totalt elva puttar på sista nio hålen. 

Tänk så det kan vända i detta underbara spel.

 

LASSE JANRYD MINNS

Lasse Janryd blev medlem 1993. Hcp nu är ca 22.

Naturligt glömmer man aldrig när man lyckas göra HIO. I slutet av 1990-talet var jag med på KM och spelade i samma boll som vår pro Jan-Ivar som jag genom åren tagit många lektioner för. Vi spelade i kraftig blåst och på hål 13 var det naturligtvis motvind.

Jag fick en perfekt träff med min järnsjua och fick HIO.  Vilken lycka! Jan-Ivar tyckte det var bäst att satsa så han tog sin driver och kom inte fram.

Ni som inte haft lyckan än att göra HIO. Ge inte upp för plötsligt kan det hända och då blir lyckan total.

THOMAS KIHLBERG MINNS

Thomas Kihlberg blev medlem 1993. Nuvarande hcp är ca 22.

I november 2016 drabbades vi av ett vildsvinsintrång som ställde till stor skada på hål 9 och 18. Greenkeeper Anders mejlade till klubbens seniorer om hjälp och den 21 november var vi drygt 20 medlemmar som ställde upp och under dryga två timmar försökte lappa och laga. Det gick väldigt bra och angreppet märktes knappt när nästa säsong inleddes. Idag är det ingen, som inte var med då, som kan ana hur det såg ut när dessa ”marodörer” vänt upp och ner på en rejäl bit av fairway.

Då vi var klara med lagningen bjöd klubben på korv med bröd och kaffe. Jag minns att någon då räknade ut att vi som då ställde upp hade tillsammans gjort dryga 40 arbetstimmar (20 x 2 timmar). När det påpekades för Anders att vi hade gjort en banarbetares jobb för en vecka kontrade Anders snabbt med  - "Snarare två veckor eftersom han garanterat hade sjukskrivit sig."

Bilden visar området till vänster om den övre bunkern på hål 18, alltså det område där många av oss hackare idag är glada att hamna efter utslaget från tee 18.

Det är så roligt att vi lyckades så bra med lagningen. 

KALLE SIGGE MINNS

Ett 10-årsjubileum

Mitt hcp 2004 var 11,3 och nu 23.0. Annika vår klubbchef, hennes syster och många flera ansvarade för flera aktiviteter. En var en tävling med inbjudna kändisar i varje boll.
Intresset var stort från medlemmarna att delta. Så stort att tävlingsledningen tog ut en medlem per boll genom ett lotteri. Både min fru Eva och jag hade tur. Jag fick spela med Kent Forsberg, Peter ”Foppas” pappa. Han hade varit kapten för Tre Kronor. Det var kanonstart. På nians Tee startade vi och då sa Kent till mig att du Kalle som är medlem i klubben får vara kapten i bollen. Jag gjorde birdie på hålet. Kent visste hur han fick ”spelare” att växa.

Eva spelade med Patrik Järbyn som deltagit i fem vinter OS i fartgrenar. Han slog långt och ibland snett. Men han var en hejare på att alltid hitta bollen.

Dagen avslutades med dans och sång på Skytteholms loge.